Trądzik rożowaty dieta

     Trądzik różowaty to często pojawiająca się współcześnie choroba skóry, która dotyczy w głównej mierze kobiet, pomiędzy 30 a 50 rokiem życia. W związku z tym jest to przypadłość osób dorosłych. W każdej chwili może się ona uaktywnić i u każdego może ona wystąpić, gdyż przyczyny stanowiące źródło jej powstawania są bardzo zróżnicowane, składa się na nie wiele różnych czynników. Związana jest ona przede wszystkim z powstaniem przewlekłego stanu zapalnego skóry. Wynika głównie z zaburzeń w zakresie gospodarki hormonalnej, narażania się na sytuację stresujące i innych. Dlatego też w większym zakresie dotyka ona kobiet. Istnieją częste sytuacje, gdy uaktywnia się ona na skórze kobiety, która znajduje się w okresie ciąży. Dlaczego? Pojawia się tutaj prosta odpowiedź, bo kobiety będące w okresie ciąży przechodzą ogromne przeobrażenia, głównie w zakresie gospodarki hormonalnej. Trądzik różowaty sam w sobie jest bardzo trudnym schorzeniem, trudnym do wyleczenia. Działania zmierzające do usunięcia symptomów choroby trwają miesiącami, ale mogą ciągnąć się nawet latami. Przy wielości przyczyn wpływających na powstanie choroby, trudno jest określić co wpływa na uaktywnienie się choroby w przypadku danej osoby. A największe rezultaty w leczeniu tej choroby, pojawiają się wówczas gdy prawidłowo zostanie określona przyczyna jej powstania. W przypadku pojawienia się jej u kobiety w ciąży, o tyle jest to pozytywna sytuacja, że choroba ta uaktywnia się przeważnie tylko podczas ciąży i ustępuję po rozwiązaniu.

     Najlepszym sposobem leczenia trądziku różowatego, który wystąpił u kobiety ciężarnej jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jest to najlepszy sposób, gdyż w okresie tym kobieta nie powinna stosować żadnych środków farmakologicznych, ponieważ naraża to ją oraz noszące pod sercem dziecko na różne problemy zdrowotne lub uszkodzenie płodu. W związku z tym, dieta to najlepszy i najbardziej bezpieczny sposób walki z określoną chorobą, w przypadku kobiet będących w okresie ciąży.

     Biorąc pod uwagę zalecenia dotyczące rodzaju przyjmowanych pokarmów na trądzik różowaty, dieta wówczas powinna mieć przede wszystkim działanie alkalizujące organizm człowieka. W związku z tym należy wówczas spożywać dużą ilość warzyw, owoców, kasz, ryb, a także owoców morza. Ważną kwestią jest rezygnacja z pikantnych potraw, które działają w sposób drażniący na objawy trądziku różowatego. Konieczną sprawą tutaj staje się także rezygnacja z mięsa oraz białka zwierzęcego. Jedynym odstępstwem w tym zakresie są ryby oraz owoce morza, które pozytywnie wpływają na organizm, w którym rozwija się choroba jaką jest trądzik różowaty. Gdy pojawia się trądzik różowaty, dieta powinna być bogata w białko pochodzenia roślinnego. W tym przypadku należy spożywać rośliny strączkowe, a nabiał zastąpić można mlekiem roślinnym, takim jak sojowe, owsiane, kokosowe i inne. W sytuacji, gdy u kobiety nie pojawia się reakcja alergiczna, powinna ona spożywać duże ilości naturalnych antybiotyków, czyli kiszonki, cebula, czosnek i inne. Ważną sprawą jest także odpowiednie nawodnienie dla organizmu, w związku z tym należy spożywać potrzebną dla organizmu ilość płynów.

     Dieta na trądzik różowaty dla kobiet w ciąży nie odbiega znacząco od diety ogólnej, zalecanej przy walce z określoną jednostką chorobową. Jednak pamiętać należy tutaj o tym, aby dieta ta była prawidłowo zbilansowana oraz aby dostarczała niezbędnych składników dla zdrowia kobiety i rozwoju dziecka będącego w jej łonie. Podczas całej kuracji warto pozostać pod stałą opieką lekarza dermatologa. Ważne jest także aby cała kuracja była także wzbogacona prawidłową pielęgnacją cery dotkniętej trądzikiem różowatym. Dermatolog powinien zalecić do stosowania odpowiednie kremy pielęgnacyjne, pozbawione wszelkich ulepszaczy, konserwantów, zapachów i parabenów. Takie preparaty mogą być używane przez kobiety w ciąży bez większych obaw o zdrowie jej i dziecka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − = 8